petek, 4. april 2014

Viva je živa - že osemnajstič z akcijo Moj zdravnik

Navdušujoči ritmi študentov medicine
Dogodki so svojevrsten lakmusov papir. Podobno kot nastop pred kamero razkrijejo avtorja, naročnika, pa tudi organizatorja. Lahko so oder za razkazovanje in dokazovanje, priložnost za pokroviteljske nagovore, prava preizkušnja za egotripe ključnih akterjev, včasih pa uspejo povezati ljudi na preprost in iskren način, kjer se vsakdo čuti vključenega in sprejetega. Revija Viva (ki postaja iz številke v številko bolj zanimiva) in Studio Moderna sta letos že osemnajstič zapored izpeljala akcijo Moj zdravnik. Kako jo osmisliti v času, ko

Zmagovalka je prvič ginekologinja
o zdravstvu slišimo zelo malo dobrega, ko v deželi nespretno iščemo ministra, ko je na urgenci vsak dan daljša vrsta in ko je korupcija prva asociacija, ko izrečeš besedo zdravnik. 

Urednica Vive Vesna Žunič je s svojim kratkim, jedrnatim in niti malo patetičnim uvodnim nagovorom postavila odličen okvir ne le dogodku, ampak tudi odnosu med pacientom in zdravnikom ter ključnim vrednotam, ki ta odnos omogočajo in ki naj ga v prihodnje tudi krepijo. To, da so bili nosilci programa študentje medicine, ki so se predstavili z imeni, stališči, zavezo in z glasbo, ki jo strastno izvajajo, nas je tiste, ki smo se zbrali, povezalo na pristen način in okrepilo zaupanje v to, da vsak od nas lahko prispeva pomemben del k temu, kako se bo razvijala in oblikovala naša skupna prihodnost. Kot je poudarila Vesna: " Je čas, ko moramo vsi storiti več, kot smo dolžni, da izpolnimo svoje poslanstvo.
Manj kot uro pozitivne energije poln program, ki je minil kot bi trenil in v katerem je bila pozornost usmerjena v tiste, zaradi katerih smo se v resnici zbrali - v zdravnike in študente medicine - se je zaokrožil z druženjem, kjer smo "okuženi z optimizmom" delili mnenja in ideje, ne kritik in jadikovanj. Osmišljen večer. Hvala Vivi.