sreda, 9. april 2014

"No, a bi vi postali socialni podjetniki?" Tomaž Stritar na Fanfari

Tomaž Stritar ogrel študente na Fanfari
Socialno ali družbeno podjetništvo kot podjetništvo, ki ga zaznamuje demokratično vodenje, podjetniška naravnanost z družbeno odgovorno vlogo in investiranje dobička v razvoj oz. nazaj v podjetje. Tako nekako je skušal Tomaž na Fanfari - odličnem marketinškem dogodku, ki ga organizira Študentska sekcija Društva za marketing - predstaviti in zanj navdušiti občinstvo v polni Festivalni dvorani. Z balkona je bilo zanimivo opazovati, kako so se študentje odzivali na dinamično
in s praktičnimi primeri podprto predavanje in kakšna vprašanja so se jim porodila med poslušanjem. 


Zbrani poslušalci
Spraševali so, kako je s finančno podporo države in EU, ali je delovanje takšnih podjetij vzdržno, ali gre za eno od podjetniških oblik v okviru kapitalizma ali za novo paradigmo, ki bo nadomestila kapitalistični sistem. Zanima jih, ali se s socialnim podjetništvom da preživeti. Preverjali so, ali je to "modna muha", ali oblika, ki ima vgrajene mehanizme, ki ji omogočajo dolgoročen obstoj ali celo prehod prevladujoč model.



Srečko Kosovel za popotnico
Tomaž je bil realističen. Nekaj denarja je (tudi v Sloveniji), EU namerava do 2020 nameniti socialnim podjetjem še več sredstev, jamstva za "preživetje" pa seveda ni. O tem, kaj bo "preživelo" in kaj ne, pa v veliki meri odločamo mi - kot bolj ali manj ozaveščeni potrošniki. Če nas vodi želja po kopičenju materialnih dobrin in če so blagovne znamke za nas statusni simbol, bo težko. Če pa želimo prispevati k boljšim odnosom, pravičnejši razporeditvi bogastva, trajnostnim rešitvam in ohranjanju planeta, je upanja več. 

Za zaključek nas je nagovoril še verz Srečka Kosovela. Spomin na mladega vizionarja, izjemnega poeta, ki je danes skoraj še bolj aktualen kot v času, ko je njegova poezija nastajala. Bil je pred časom. Verjetno se je večini v dvorani zazdelo, da je tudi za socialno podjetništvo še malce zgodaj. Več ko bo dobrih praks, več bo zaupanja in več poguma, da se mladi podajo na to prav nič "obrobno socialno" ampak zelo "družbeno povezujočo" pot. Super, da je Fanfara odprla prostor tudi tako razmišljujočim in delujočim.