četrtek, 27. marec 2014

Vrata Univerze v Ljubljani odprta za vstop mladih inovatorjev in povezovanje z uveljavljenimi gospodarstveniki

Zmagovita ekipa Enolyse (foto Delo)
Ko se v slavnostni dvorani Univerze v Ljubljani preplete energija prodornih mladih inovatorjev z akademsko tradicijo, ki ji dajo pečat še uradne oprave rektorja in prorektorice, se zazdi, da preteklost in prihodnost znata najti stičišče v sedanjosti. Ekipa podjetnih, znanja in iskrivosti polnih mladcev, ki jih je predstavil Martin Blazinšek, je požela aplavz, prevzela nagrado in se takoj po uradnem delu dogodka zatopila v prave razvojne debate. Enolyse je
sistemska rešitev za nadzor fermentacije vina, ki vključuje senzor za merjenje sladkorja in mobilno ter spletno aplikacijo za spremljanje poteka fermentacije. Martin Blazinšek je spretno sestavil in predstavil razvojno zgodbo, ki je prepričala laike, storkovnjake in akademike. 

Letos so bile Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani podeljene četrtič in imele so imele več prostora, časa in pozornosti kot še leto nazaj. Rektor prof. dr. Ivan Svetlik, prorektorica prof. dr. Maja Makovec Brenčič in dr. Lidija Honzak, direktorica Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja, so celoten proces od razpisa do podelitve zasnovali tako, da se je vanj v različnih kontekstih vključeval pisan in interdisciplinarni nabor posmeznikov. Pohvalno in spodbudno. Sporočilo je jasno - Univerza je odprta za krepitev vezi z gospodarstvom, ne samo z besedami, zdaj tudi že s številnimi projekti, iniciativami. Da se odnos okrepi, sta potrebna dva. Želim si, da bi univerzitetni prostor vsak dan zmogel spodubjati ustvarjalnost in inovativnost in da bi gospodarstvo vsak dan znalo kreirati priložnosti za vključevanje znanja in idej, ki so že tu. Čim več konkretnih dejanj, čim več izstopajočih posameznikov in skupin si želim. Najboljših, pogumnih, vztrajnih, prodornih.