četrtek, 8. januar 2015

S štiriperesno deteljico v žepu

Deteljica ključnih vrednot

Ob izidu knjige kolumen I ja sam bio, ki jo je založil Ekrem Dupanović, urednik medijskega portala Media Marketing (http://www.media-marketing.com/), se nas je pod taktirko urednika deset piscev iz Slovenije zbralo na kosilu, po katerem se je zapisala pričujoča kolumna. Skladna
z razmisleki, ki nas ponavadi spreletavajo ob prehodu iz starega v novo, ki pritičejo decembru ...Takole gre: Kaj moraš narediti, da ti v prvem poskusu uspe za mizo posaditi deset permanentno zasedenih ustvarjalnih duš? In to tik pred božičem! Mogoče velja “važno je imenovati se Ekrem” (prosto po Oscarju Wildu). Ekremu je v Ljubljani to odlično uspelo in mejilo je že na pravi mali čudež. Tisti, ki smo prišli, se poznamo – nekateri že desetletje ali celo dve – živimo v istem mestu, počnemo sorodne reči in smo presrečni, če se ujamemo v dvoje, troje. Na kaj več si ne upamo računati. Ob izidu knjige I ja sam bio pa ni manjkal nihče.

Super smo se imeli. Po svoje smo se kar malo »na novo« spoznali. Na poteh, ki jih ubiramo, se je vsak od nas česa naučil, kaj opustil, se zagledal v kaj novega, poglobil v nekaj že znanega, povezal izkušnje z aspiracijami, a ostal v zagonu in sredi ognjemeta idej. Izkaže se, da kakor koli obračamo, pridemo do resnice, da smo ljudje socialna bitja, ki se rada družimo. Ob vseh družbenih omrežjih in digitalizaciji, smo lačni človeške bližine. Zato smo prišli. Ker smo se veselili drug drugega. V živo. Ne v virtualnih oblikah, ki prevevajo naš vsakdan in postajajo ključni komunikacijski kanal.

Kaj vam je ljubše – svoboda, disciplina, ustvarjalnost ali odgovornost? Upam si trditi, da ekipa kolumnistov, ki je sedela za mizo, bolj ali manj uravnoteženo živi vse štiri. Zato smo, kjer smo in zato nas ni strah, da jutri ne bo prostora za nas. Kaj smo naredili iz besede »vrednote« v marketinški stroki je svoja zgodba. Mačehovsko in dostikrat prepotentno smo jih skupaj z vodstvenimi ekipami podjetji ali upravljavci blagovnih znamk gnetli in polirali, da bi bile čim bolj sijoče, trendovske in zveličavne. Namesto, da bi se najprej spoštljivo in potrpežljivo potopili v DNK tistega, za kogar smo jih snovali. Tam v središču vrednote vedno že so. Ni si jih treba izmišljati. Treba jih je znati občutiti in sprejeti, da so, kakršne so in jih jasno poimenovati. Tri, največ pet. Potem pa od tam graditi naprej.

Nazaj k štirim, ki sem jih zapisala. Te so moje najljubše in z leti so postale nekakšen didaktičen pripomoček. Tako za lastne otroke (ki lahko vsak dan kritično presojajo, v kolikšni meri jih dejansko zmorem živeti) kot za študente, ki jim predavam, za mentorirance, ki jih usmerjam ali pa za poslovne partnerje, s katerimi sodelujem. Vedno iste, posajene v mojo štiri peresno deteljico. Ko vstopam v nova sodelovanja, jih predstavim kot del svoje prtljage. Kot kompas, s pomočjo katerega nam bo vsem skupaj lažje potovati novim zgodbam naproti.

Zakaj? Ker smo, kot zapisano, na kosilo prišli vsi. Vseh deset povabljenih. Kaj ima to opraviti s »štiri peresno deteljico«? Veliko. Pripeljala nas je svobodna volja. V paru z odgovornostjo do gostitelja Ekrema in naših kolegov. Gnala nas je ustvarjalna energija, vedoč, da si imamo veliko povedati in še več novega skupaj zamišljati. Privedla nas je disciplina, s katero smo si organizirali koledar in se držali dogovorjenega roka. Tako za kosilo, tako včeraj, danes, jutri in vekomaj.

Moji otroci najraje navijajo za svobodo in okuženi kot so, zraven še za ustvarjalnost. Disciplino in odgovornost jim težje naslikam kot prijetni sostanovalki. Dokler ne izkusijo njunih sadov, jima ne zaupajo. Potem pa začnejo plesati ta neskončen ples med vsemi štirimi in se radostiti, ko jim življenje darežljivo vrača. S študenti je podobno. Navdušijo se nad tem, da jim pri predmetu pustim okna izražanja na široko odprta in jih ne zamorim s formalnostmi. Naivno zagrizejo v ponujeno priložnost in kmalu sami pridejo do zaključka, da bodo za druga dva lističa deteljice morali poskrbeti, sicer ne bo rezultata. Enako v poslu. Bolj ko si skupaj dovolimo raziskovati meje možnega, bolj moramo graditi na osebni odgovornosti. In dlje kot nas nosi ustvarjalna sla, bolj disciplinirano se moramo vračati v izhodišče.

Kdor bo listal ali bral knjigo I ja sam bio, bo razbral, da je v vsakem od avtorjev (ne samo nas desetih, ki smo se zbrali v Ljubljani) delček nekonvencionalnosti. Pavšalno bi temu pritaknili še ustvarjalnost in svobodo. Pa je v resnici v žepu vsakogar cela štiriperesna deteljica. Življenjepisi na koncu knjige so živ dokaz, da je temu tako. Najbolj oprijemljivo dejstvo pa kar knjiga sama – brez discipline in odgovornosti bi ostali brez nje. Dobro pretresite strani. Mogoče pa je kje skrita kakšna herbarijsko arhivirana deteljica …