torek, 18. februar 2014

Priložnosti, ki jih je razprla konferenca ReNewTown na Ekonomski fakulteti v Ljubljani

Jan Van der Borg, KU Leuven, Belgium
in University Ca’Foscari of Venice, Italy
Beseda je tekla o mestih, značilnih za post-socialistične države. Predvsem pa o projektih, s katerimi jih je moč pomladiti, oživiti in v njih povezati pol preteklo zgodovino s sedanjosto, mlade s starejšimi, prostovoljstvo s poslovnimi priložnostmi, vsakdanje življenje s turističnimi zanimivostmi. Zasedba je bila pisana - različne države, različni profili predavateljev, med katerimi sem se kot ena redkih "ne-akademikov" znašla s svojim prispevkom o zgodbi znamke Srca Slovenije kot primerom družbene inovacije. Najbolj navdušujoče so
bile debate, ki so sledile vsaki predstavitvi prispevka. Konstruktivno, povezovalno. Res živimo novo dobo v kateri se da v kratkem času narediti mnogo več kot nekoč, če se na pravem mestu znajdejo ljudje, ki jim je mar in ki so ne gled na to, ali gre za javno upravo, akademsko, podjetniško ali nevladno okolje, za udejanjanje sprememb. 

Jan Van der Borg je bil najboljši pripovedovalec na dogodku, ki je potekal med 10. in 12. februarjem na EF v Ljubljani. Brez odvečnega "ppt-ja", brez zapletenih stavčnih struktur. On in njegova osebna zgodba. Jasno, emotivno in z osebno angažiranostjo je predstavil nove koncepte turizma, ki temeljijo na vključevanju v realno življenje v mestih ali v drugih okoljih. S soustvarjanjem na izbrani lokaciji, skozi neposreden stik z domačini, ob dožviljanju vsakdanjega utripa izbranega območja si kot obiskovalec izoblikuješ svoje stališče, mnenje, občutenje časa in prostora, v katerem se znajdeš kot "turist". 

"Glavni junak" evropskega projekta ReNewTown je bilo mesto Velenje in prav zanimivo je bilo z različnih zornih kotov spoznati njegovo zgodovino kot tudi aktualno razvojno politiko. Vlaganja v oživitev javnih prostorov in v različne iniciative za medgeneracijska povezovanja in oživljanje kulturnega dogajanja potrjujejo, da "udarniški duh" v mestu živi naprej. Spodbudno.

Skupina slovenskih zanesenjakov nas je sklenila, da se velja delovno sestati čim prej, previhariti ideje in projekte, v katere smo vključeni in preplesti znanja in izkušnje, da morda v nove priložnosti zakoračimo bolj povezno, sistematično, učinkovito. Evropski projekt Horizon 2020 je pred vrati.

Več o konferenci najdete na: http://www.giacomellimedia.com/News/renewtown/ in na  http://konference.ef.uni-lj.si/renewtown/programme/.