nedelja, 17. november 2013

Srce Slovenije s konkretnim programom za razvojno partnerstvo do 2020 dviguje kakovost življenja v regiji

Razvojni center Srca Slovenije ima poleg jasne vizije in oprijemljivih rezultatov tudi temeljito dodelano razvojno strategijo za naslednjih 7 let. Če verjamemo v povezovanje, se lahko iz dejanj 7 uradnih članic, občin iz dveh statističnih regij, naučimo, kaj je možno doseči, če se združijo moči, znanja in izkušnje. Od leta 2000 je Razvojni center Srca Slovenije pod vodstvom Aleksandre Gradišek in z močno vključenostjo interne ekipe ter zunanjih sodelavcev uspel izvesti več kot 20 evropskih
projektov, povezati več kot 160 partnerjev iz 28 držav in vključiti več kot 7000 udeležencev v različne izobraževalne programe. Posredno je takšno delovanje pomagalo odpreti 670 novih delovnih mest, vzniknilo je 420 podjetniških zgodb in 5,4 mio € je bilo investiranih v razvojne projekte. 

Ob vseh pozitivnih zgodbah, ki se povezujejo pod krovno znamko Srca Slovenije, energije in zaupanja v to, da je vredno vztrajati in po principih, ki so se še pred nedavnim večini zdeli "utopistični" aktivno delovati naprej, ne manjka. Program do 2020 je jasno usmerjen v dvigovanje kakovosti življenja za vse, ki na območju Srca Slovenije živijo in ustvarjajo. Moto znamke Srca Slovenije je obenem vodilo za izbiro prioritet. Te so usmerjene v:
-  podjetništvo s poudarkom na lokalni samooskrbi s hrano in energijo, 
- podjetništvo s poudarkom na rokodelstvu in lesarstvu,
- turizem s poudarkom na aktivnem in doživljajskem turizmu,
- okolje s poudarkom na energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije,
- okolje s poudarkom na trajnostni mobilnosti, medgeneracijskem sodelovanju, razvoju znanj, kompetenc in inovativnosti. 
Temnelj razvojnih prioritet so viri, ki jih imajo na območju - tako naravni kot človeški. Vsaka od smernic je podprta s konkretnimi cilji, strategijami, kazalniki, vrednostmi. Jasno, pregledno, merljivo. Zasnovan je program, ki kliče po vključevanju, ki priča o tem, kaj vse je mogoče, kaj vse dosegljivo. Koliko od zastavljenega bo udejanjeno, je odvisno tako od županov posameznih občin vključenih v Razvojno partnerstvo središča Slovenije kot od nacionalne politike. Vendar za Srce Slovenije velja, da utripa v svojem ritmu in dinamično poganja razvojni obtok območja predvsem zato, ker v ospredje postavlja razmišljanje, kaj lahko skupaj storimo "mi" in ne več, kaj lako samostojno naredim "jaz". To oblikuje osnove vrednostnega sistema območja, kjer so v ospredju vrednote kot so inovativnost, povezanost, podjetnost, (vz)trajnost in samozavest. Prostora je dovolj za vse. Preverite na spletni strani http://www.srce-slovenije.si/ in se vključite.