Marko Skočaj, strastni vinar |
Obisk Goriških Brd je vsakokrat drugačna izkušnja, četudi obiščeš iste kraje in se družiš z istimi ljudmi. Zakaj temu koščku Slovenije uspeva krepiti identiteto, privabljati obiskovalce - raziskovalce (ki niso "avtobusarski turisti") in živeti avtonomno, ne anonimno ter razvijati zgodbe, v katere se je prijetno potapljati? Pomirjujoče je obiskati vinarje, ki so "gospodarji na svoji zemlji" in ki to vlogo znajo v polnini živeti. Marko Skočaj
je gotovo eden takšnih. Njegova vina so nekaj najbolj iskrenega in čistega, kar se da okusiti. Zame, ki nisem ne vem kakšna poznavalka, sem pa radovedna okuševalka, sestavljajo "periodni sistem" vinskih vrst, vreden poklona. Temu pritrjujejo tudi somiljeji svetovnega slovesa, ki se ustavijo na domačiji Dolfo, pred nedavnim pa so komplimente Markovim vinom delile tudi tri mojstrice iz "velikega sveta", ki praviloma raje kritizirajo kot hvalijo in katerih kritike so ostre kot britev. Marku so čestitale.Dvor, izviren spoj tradicionalnega in sodobnega |
Če se vrnem k uvednemu vprašanju, zakaj jim v Brdih dobro gre, sta razloga vsaj dva. Prvi, da so starejše generacije vinarjev pravočasno zaupale svojim sinovom in jim v upravljanje predale vinograde, ki so se s svežim zagonom, energijo in pogumom mladih (zdaj že srednjih let) postavili na svetovni zemljevid. Drugi, da se je vzporedno z vinarji razvijal še gostinski, turistični in namestitveni del, ki se mirno lahko primerja s Toscano - tako po kakovosti ponudbe, kot po cenah, ki jih v Brdih plačujemo. Če veš, kdo si in v čem si dober, če to spoštuješ in neguješ, posel živi. In ljudje v takšna okolja radovedno prihajamo ter se vsakokrat znova radi vračamo.